Geschiedenis
De historie van shuffleboard gaat meer dan 400 jaar terug. Het is ontstaan in Engeland. Shufflboard is een van de oudste spelen.

In de 15e eeuw was shuffleboard in Engeland bekend als “shove groat’, “slide groat”of “ “shovel penny”. In die dagen werd het vooral gespeeld in de aristocratische landhuizen. De baan was in het algemeen 7 tot 9 meter lang. Bekend is de 9 meter baan in Staffodshire gemaakt uit 26 stukken hout. Het spel werd zo populair dat koning Henry Vlll deze sport voor zijn manschappen verbood omdat zij er te veel door werden afgeleid. Sommige historici zeggen dat shuffleboard komt van “shovel board” dat werd gespeeld op smerige buitenbanen in Engeland en Schotland. Voor 1910 werd het spel ook in de Verenigde Staten gespeeld op banen van ca. 9 meter en 45-50 cm breed. Deze banen werden gemaakt van grenen-, populieren- of ander wit hout met daaromheen een 90 cm brede goot. Het baanoppervlak werd geschuurd en soms ook geolied. Ca. 40 cm voor het baan einde werd een lijn getrokken, de “deuce”lijn. De schijven waren van gepolijst messing of ijzer met een diameter van 50 cm en een dikte van 12,5 mm. De schijven werden met de hand gespeeld, door 2 of 4 spelers per spel. Een ander soort shuffleboard werd aan boord van oceaanstomers gespeeld. Het werd gespeeld met houten schijven en sticks. De belijning van de baan werd op het dek geschilderd. Zo’n baan was ca. 9 meter lang en had aan elk eind een onderverdeling in rechthoeken met daarin vierkante vakken, genummerd 1 tot en met 10. Een extra vierkant, dicht bij de speler, werd gemarkeerd met een “”.

Met recht kan de staat Florida de bakermat genoemd worden van het moderne shuffleboard. In het begin van de 20ste eeuw werden in St. Petersburg de eerste officiŽle spelregels opgezet. Daarop volgde in 1931 de oprichting van National Shuffleboard Association. Al snel werd shuffleboard een populaire sport in Amerika en Canada. Ook in BraziliŽ, Japan en AustraliŽ wordt shuffleboard met veel enthousiasme gespeeld. Jaarlijks vinden nu, officiŽle wedstrijden tussen deze landen plaats. In Duitsland mag shuffleboard zich ook in een grote belangstelling verheugen. Jaarlijks word hier gestreden om het landskampioenschap.

Met de komst van de polyester en uitrolbare banen wordt shuffleboard ook in Europa steeds populairder. Deze banen maken het immers mogelijk het spel zowel buiten als binnen te spelen. Als binnenspel kan het worden gespeeld in sporthallen, buurthuizen, verenigingslokalen, sociŽteiten e.d.

Leuk om te weten: het in Nederland zo bekende sjoelen wordt in het Engels “Dutch shuffleboard” genoemd.
Meer informatie, neem gerust contact met +44 1953 607512
startpagina
het spel
spelregels
geschiedenis
contact