Algemeen
Wat is het?
Een spel waarbij je middels een gevorkte stok(de cue) 4 schijven over een baan met puntenverdeling schuift met als doel zoveel mogelijk punten te behalen. Let op: Behendigheid en strategie zijn belangrijker dan kracht.

Met hoeveel personen te spelen?
Er kan gespeeld worden met 2 personen (enkel spel) of 4 personen(dubbel spel).

Hoe werkt het?
Bepaal vooraf wat de inzet zal zijn b.v. aantal beurten, aantal punten (bv. Beginners 25 punten of 15 beurten, gevorderden 50 punten of 25 beurten. Wedstrijdniveau is 75 punten) en bepaal wie mag beginnen. De beginner speelt met geel. De ander met grijs (en heeft dus het laatste schot (de zgn. hamer!!!). Begin met de gele schijven aan de rechter kant in “de keuken” te leggen, de zwarte schijven aan de andere zijde. Neem het handvat van de stok lichtjes in de hand (niet klemmen, knijpen e.d.) en leg de vork om de schijf, richt naar het punt waar je de schijf wilt hebben, doe nu 1 of 2 stappen terug (vork tegen schijf houden en blijf richten), dit is uw uitgangspositie.
Beweeg nu 1 tot 2 stappen naar voren zonder de schijf te verplaatsen, de arm buigt naar achter en geeft nu ruimte om de schijf met enige kracht vooruit te schuiven. Hoe langer de haal hoe beter de beheersing over de schijf zal zijn.
Spelregel
Spelen:
Regelnummer 1 is “Heb vooral plezier in het spelen”
Bij dubbel spel spelen de partners aan beide zijden van de baan met dezelfde kleur. Geel speelt de eerste schijf, daarna grijs etc. tot alle acht schijven zijn gespeeld. De schijven worden vanuit “de keuken”gespeeld.
De volgorde van spelen van de eigen schijven mag men zelf bepalen. Om te kijken of er geen vuil/zand e.d. voor de schijf ligt, mag de schijf met de stok licht naar voren en achter worden geschoven (dit wordt jockeyen genoemd). De speler mag met zijn voet(en) niet tegen of over de basislijn komen. (5 strafpunten als dit wel wordt gedaan) Een schijf is goed gespeeld als deze over of op de verst verwijderde lagline is gespeeld. Zo niet dan wordt de schijf gediskwalificeerd en uit het veld genomen.

Punten:
Als alle schijven zijn gespeeld dan worden van de schijven die vrij in het scoreveld liggen de respectievelijke punten opgeteld en/of afgetrokken en op het scoreblad genoteerd. (VRIJ wil hier zeggen geen lijn raken. Schijven mogen elkaar wel raken. De kleine scheidingsdriehoek in het midden van “de keuken” wordt niet als lijn beschouwd.) Als nog niet alle ronden zijn gespeeld of het afgesproken puntenaantal nog niet is gehaald, wordt het spel vanaf de overzijde vervolgd enz. Heb plezier in het spelen. Speel met respect voor je tegenstander(s). Leun niet op de stok. Loop niet op de baan.
Meer informatie, neem gerust contact met +44 1953 607512
startpagina
het spel
spelregels
geschiedenis
contact